Tedavide Kullanılan Aygıtlar

SABİT TELLERLE (BRAKETLERLE) YAPILAN ORTODONTİK TEDAVİ:

 BRAKET NEDİR?: Sabit tedavi adından da anlaşılacağı gibi sabit aygıtların kullanıldığı ortododonti tedavisidir.Sabit ortodontik tedavide "braket" diye adlandırılan oluklu ,küçük bir metal ya da porselen dişin üzerine yapıştırılır.

METAL BRAKETLER (Metal diş telleri)

Ortodontik tedavide en çok kullanılan braket çesididir. Rahatca sökülüp takılabilir. Doktorlar tarafından en çok tercih edilen ve en iyi sonuçların alındıgı tel çeşidi sabit metal tellerdir. Braketlerin üzerine takılan lastikler renkli ya da renksiz olabilir. Rengi her ay kontrollere geldiğinizde seçebilirsiniz, değiştirebilirsiniz.

 

 ESTETİK BRAKETLER (Estetik dis telleri)

Seramikten yapılan bu braketler diş rengiyle aynı oldugu için daha az görünürler. Bu özelliklerinden dolayı erişkin hastalar daha çok tercih ederler. Kırılgan oldukları için tedavi sırasında yenilenlere daha çok dikkat edilmelidir. Bunların tamamen renksiz olanları,

ya da sadece çok az bir kısmı metal olanları vardır. Çok fazla kuvvet uygulanması gereken vakalarda kırılma şansı yüksek olduğundan bazen küçük bir kısmının metal olması gerekebilir.

 

 DAMON SiSTEMi (Kapaklı diş telleri)

a-Metal Kapaklı Braketler:

Self Ligation ya da Kendinden Bağlanan sistem olarak ta bilinir. Telin braket içinde ileri geri kaymasına izin verir ve sürtünmeyi ortadan kaldırır. Dişler daha hizli hareket eder, tedavi süresi kısalır ve tedavi sırasında hasta konforu daha fazladır.

b-Estetik Kapaklı Braketler:

Kapaklı braketlerin estetik şeklidir. Daha çok erişkin hastalar tarafından tercih edilmektedir.

  LINGUAL BRAKETLER (İçeriden takılan teller)

Dişlerin iç yüzeyine takılır. Hem çok pahalıdır hem de iç yüzeyde çalışmak çok zor olduğundan henüz kullanımı çok yaygın değildir. 

 

 

ŞEFFAF PLAKLARLA YAPILAN ORTODONTİK TEDAVİ:

 

Bunun için doktorunuzun sizden ölçü alması ve ölçü üzerinde yapılacak analizle kaç şeffaf plak kullanmanız gerektiğini  ya da probleminizin bu şekilde çözülüp çözülemeyecegini size bildirmesi gereklidir.

Bu tedavi günümüzde neredeyse tüm vakalarda kullanılabilir. Alt ya da üst çenedeki birçok  carpıklık düzeltilebilir. sonunda gene bir şeffaf plakla sabitlenmesinin sağlanması ya da içeriden yapıştırılan sabit incecik retainer adi verilen telle bozulmanın engellenmesi gerekebilir. 

 

Sabit Üst Çene Genişleticisi

Üst çenenin dar olduğu durumlarda , alt ve üst çene dişlerinin uyumunu sağlamak ve dişlerin çeneye sığmasını sağlamak için bazen sabit üst çene geniçleticileri kullanılır. Bu aygıtlar ortalama 6 ay kadar ağızda tutulurlar.Bunu da videolar bölümünden izleyebilirsiniz.

Hareketli Ortodontik Aygıtlar

Hasta tarafından takılıp çıkarılabilen aygıtlardır.
Basit diş hareketleri, çene darlıkları, kötü alışkanlıkların önlenmesi,
yer tutucu, sabit tedavi sonrası pekiştirme tedavisi amacıyla kullanılırlar.

Ağız Dışı Aygıtlar

Hasta tarafindan takılıp çıkarılabilirler.Sabit tedavi sırasında tedaviye yardımcı olmak amacıyla kullanılabildikleri gibi bozuk çene ilişkilerini düzeltmek amacıyla tek başlarına da kullanılabilirler. 

Fonksiyonel Ortopedik Aygıtlar

Hasta tarafından takılıp çıkarılabilen veya sabit, kötü çene ilişkilerini düzeltmek amacıyla kullanılan aygıtlardır. Sabit tedavi sırasında veya ağız dışı aygıtlarla kombine kullanılabilirler.

Pekiştirme Aygıtları (Tedavi bittikten sonra dişlerin tekrar eski haline dönmemesi için kullanılmasi gereken aygıtlar)

Aktif ortodontik tedaviyle elde edilen son durumun korunması için kullanılan sabit veya hareketli aygıtlardır.  Pekiştirme genelde içeriden takılan retainer(sabitleyici)lerle yapılır ya da şeffaf plaklar kullanmanız gerekebilir.

Yer Tutucular

Süt dişinin çeşitli sebeplerle (çürük veya kaza) erken kaybedildiği durumlarda alttan gelen kalıcı diş sürene kadar, yandaki dişler eğilerek veya dönerek çekilmiş süt dişinin işgal edilmesini engellemek için hazırlanan sabit veya hareketli aygıtlardır.

Ortodontik İmplantlar

Özellikle erişkin hastalarda ağız dışından aygıtlar kullanmak yerine ağız içinden kullanılan destek üniteleridir.