Çocuklarda Ortodontik Tedavi

6-7 yaş civarında yapılan ilk ortodontik muayenede elde edilen sonuclara göre:

1- Erken düşen süt dişlerinin(bebeklik dişlerinin) yerleri altındaki daimi diş sürene kadar sabit ya da hareketli yer tutucular ile korunmalıdır.(Bunu videolar bölümündeki yer tutucularla ilgili videodan izleyebilirsiniz.) Böylece sürecek daimi dişin gömük kalması ya da yanağa, dudağa doğru çıkması engellenmiş olur.
2- İskeletsel problemler bu yaşta tespit edilir ve aile yapılacak tedaviler hakkında bilgilendirilir (Ör:Alt çene ileriliği).

3-Üst çene geriligi tespit edilmişse ; yüz maskesi gibi basit bir aygıt bu yaşlarda en az altı ay kullanılırsa, geride olan üst çenede büyük oranda düzelme olur.

4- Çene darlıkları yapılacak  sabit ya da hareketli yani takılıp çıkarılabilen vidalı genişletme apareyleri ile kolaylıkla düzeltilir. Bunlar çocuk daha kolay adapte olabilsin diye çeşitli renklerde yapılabilmektedir. Örnegin erkek çocuklarda tuttugu takımın renklerinde ya da kız çocuklarda pembe, mor, simli ya da barbi bebekli yapilabilmektedir.
5- Ters kapanışta duran dişler görüldüğü an hareketli apareyler ile düzeltilir.Yani alt dişler hafif öne çıkık duruyorsa birkaç ay süren basit bir tedaviyle düzeltilebilir.
6- Uzun süre biberon ve emzik kullanımı, parmak emme gibi alışkanlıkların oluşturduğu ön açık kapanışın tedavisi için alışkanlık kırıcı apareyler ile yapılır.

10-11 yaşında yapılan ortodontik muayenede;

1- İskeletsel problemlerin tedavilerine bu yaşta başlanmalıdır. Erkek çocuklarda doktorunuz biraz daha beklemeyi önerebilir. Headgear gibi ağız dışı aygıtlar; bionatör gibi fonksiyonel aygıtlar kullanılarak çenelerin büyümesi yönlendirilir.

Eğer daha kücük yaşlarda bozukluk tespit edilip tedavi edilmemişse yüz maskesi bu yaşta da geride olan üst çeneyi düzeltmekte etkilidir.

2- Sabit ortodontik tedavi' ye bu yaşta başlanır. Dişlerin üzerine yapıştırılan braketler ve teller yardımıyla dişler düzeltilir.