Ortodontide Acil Durumlar

Ortodontistinizi görmeniz mümkün olmayan acil durumlarda bazı ortodontik problemleri kendiniz halletmeniz gerekebilir. Aşağıdaki bölüm bu sorunların bazıları ile nasıl başa çıkılacağı konusunda önerileri sunar.

  • Teliniz takıldıktan sonraki diş ağrısı
  • Dudak ve yanaklarda tahriş
  • Yapışkan gıdalar yerken lastik ligatürlerin braketlerden çıkması
  • Spor yaparken ya da sert bir yemek yerken braketlerin kırılması
  • Uzayan tel

Diğer ortodontik acil durumlar ve önlemlerden bazıları şunlardır:

  • Hareketli aparey ve plakların saklanması
  • Yemek yerken hareketli apareyin ya da koruyucu plağın çıkartılması
  • Headgearın çıkartılması

Teliniz takıldıktan sonra ki diş ağrısı; Braketlerinizin takıldıktan sonra en sık rastlanan problemlerden biri ilk günler yaşanan diş ağrısıdır. Bu durum yemek yemenizi daha da zorlaştırır. Bu süreci yumuşak ve sulu gıdalarla daha rahat atlatabilirsiniz. Aynen baş ağrınız olduğu zaman aldığınız gibi size iyi gelen bir ağrı kesici alabilirsiniz.

Diş Teli Kullanımında Tahrişi Engelleme

Ortodontik tedavi sırasında diş teli takıldığı ilk günlerde dudak ve yanaklarda tahriş oluşabilir. Braketlerinizin denk geldiği dudak içleri ve yanaklarda tahriş ilk günlerde ortaya çıkabilecek sıkıntılardandır. Ortodontik tedavi sonrasında size verdiğimiz mum, ilk günleri atlatmanızda size yardımcı olacaktır.

Braketlerinize mumu uygulamak için mumunuzda küçük bir parça kopartın ve iyice yuvarlayarak yumuşak bir hale getirin. Yumuşak hale getirdiğimizi mumu, dudak ve yanağımızı tahriş eden braket veya bandın üzerine getirerek yapıştırın. Mumu yapıştırdıktan sonra braketin etrafına iyice oturtun. Mumunuz yemek yerken düşebilir, çıkabilir, hatta yutabilirsiniz. Herhangi bir zararı olmadığı için endişe etmenizi gerektirecek bir durum değildir.

Lastik Ligatürlerin Braketlerden Çıkması

Yapışkan gıdalar yerken lastik ligatürlerin braketlerden çıkması gibi sorunlar ile karşılaşabiliriz. Diş tellerinizi braketlerinizin üzerinde tutmak için ufak lastik ligatürler kullanılır. Kullanılan bu ligatür lastikleri yapışkan gıdalar yüzünden kısmen ya da tamamen yerinden çıkabilir. Çıkan ligatür lastikleri cımbız veya buna benzer bir alet yardımıyla çıktığı brakete yeniden oturtabilirsiniz.

Braketlerin Kırılması

Kullandığınız braketler özel bir yapıştırıcı yardımı ile dişlerinizin ortasına yapıştırılır. Spor yaparken veya sert bir yemek yerken braketiniz yerinden çıkabilir. Genellikle bu durum diş fırçalarken ya da braket dişin ortasında olmadığı zaman fark edilir. Braketinizi dişin ortasında olmadığını fark ettiğiniz an, bu problemi halledebilmek için ortodontistinizi görmeniz şarttır. Bazen kırılan braket tel üzerinde döner ve dudak ve yanak içinize batabilir. Cımbız vb bir alet yardımıyla braketinizi yine telin üzerinde döndürerek eski olduğu hale getirip yanağınıza ve dudağınıza batmasına engel olabilirsiniz. O bölgeye mum yapıştıralirsiniz.

Uzayan Diş Tellerinin Bakımı

Teliniz son braketten ya da bantınızından dışarı doğru çıkmış ise, teliniz braketlerden kurtulup dudaklarınızı ve yanaklarınızı tahriş ediyor ise; ortodontist uzmanına gerek kalmadan evde kendiniz temiz bir tırnak makası ile bu sorundan kendiniz kurtulabilirsiniz. Temiz olduğuna emin olduğumuz tırnak makası sayesinde uzayan teli kesebilirsiniz. Tırnak makası ile teli kesme esnasında temiz bir peçeteyi diş teli ile yanağınız arasına yerleştirmek, size kopan teli rahatça almanız için yardımcı olacaktır.