Ağız Kokusu

Ağız kokusu çoğu zaman utandıran ve hoş olmayan bir durumdur. Kendi başına bir problem değildir fakat kişisel ilişkilerimizde ve karşı cinsle ilişkilerimizde çok büyük sorunlar yaratabilir.

Kötü ağız kokusu olan bazı insanların bu durumdan haberi bile olmayabilir.

Eğer ağzınızın kötü koktuğunu düşünüyorsanız veya bu konuda uyarıldıysanız diş hekiminize görünmelisiniz. Diş hekiminiz sorunun ağız kaynaklı olup olmadığını anlayıp size yardımcı olacaktır.Ağız kokusunun sebeplerinin yüzde 90’a yakını ağız boşluğu kaynaklıdır.

Ağız kokusunun sebepleri nelerdir?

Kötü ağız bakımı: Dişler her gün fırçalanmazsa ve diş ipi kullanılmazsa ağızda kalan yemek artıkları üzerinde bakteriler birikir ve kötü kokuya sebep olur. Dilimiz binlerce saç gibi gözle görülmeyecek büyüklükte incecik maddelerle kaplıdır.Ve bunlarda da bakteri birikimi olabilir.Dişeti problemleri, iyi temizlenmeyen bir protez, dişteki bir çürük ve diş taşları da ağız kokusuna sebep olabilir.

Ağız kuruluğu:Çeşitli ilaçlar, tükürük bezi problemleri sebebiyle ağız kuruyabilir.Sabahları uyandığımızda da ağzımızın kuru olduğunu fark ederiz.Ağızdaki tükürük miktarı azalınca ağız yeteri kadar iyi temizlenmez. Sabahları olan ağız kokusunun sebebi gece tükürük salgısının azalması ve ağzımızda kalan yemek artıklarını temizlemeye yardımcı olmamasıdır. Bakteriler bu yemek parçacıklarını uyku süresince tüketir ve dişleri çürütür.

Sarımsak, soğan gibi yiyecekler tüketmek: Bu yiyecekler kan dolaşımı tarafından emilerek akciğerlere gider ve bu yemekler vücuttan atılana kadar ağız kokar. Dişlerinizi fırçalasanız dahi bu kokudan uzun süre kurtulamazsınız.

Sigara ve alkol  kullanımı: Ağız kokusunu etkiler.

Aç kalmak, diyet yapmak, oruç tutmak: Sıvı gıda eksikliğinde vücuttaki yağ ve protein çözünmeye başlar, bu da kötü ağız kokusuna sebep olur.

İlaç kullanımı: Bazı ilaçların kullanımı da ağız kokusuna sebep olur. Bunu doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.

Sistemik bir hastalık:

  • Kronik sinüzit
  • Bronşit
  • Şeker hastalığı
  • Böbrek yetmezliği
  • Karaciğer yetmezliği
  • Metabolizma bozuklukları
  • Mide problemleri vb..

Ağız kokusundan nasıl kurtulabilirsiniz?

Ne yazık ki diş hekimine gitme ve diş fırçalama alışkanlığı ülkemizde çeşitli sebeplerle çok gelişmemiş durumda. Hastalarımın çoğu çocuk ve  diş fırçalama alışkanlığının olmadığını üzülerek görüyorum. Çocukların niye diş fırçalama alışkanlığının olmadığını anlamaya çalıştığımda görüyorum ki fırçalamama sebepleri anne ve babanın diş fırçalamıyor oluşu..Bu durumda tabi ki çocuklar büyüklerini örnek alarak büyüdükleri için bu alışkanlık yerleşmiyor.Bu da ağızda kokuya sebep oluyor.Çocuğumuza bu alışkanlığı kazandırmak için elimizden geleni yapmalıyız ki daha önceki bir yazımda (‘’bebeklerde diş fırçalamaya ne zaman başlanmalı?’’)bunun nasıl olacağını anlatmıştım.
            
Florlu diş macunu ile günde 2 kez dişlerinizi fırçalayınız. Dişlerinizin arasını günde 1 kez diş ipi ile temizleyiniz.Dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalayınız.

Düzenli olarak diş hekimine gidiniz.Düzenli diştaşı temizliği, çürük gibi sorunların halledilmesi kokudan kurtulmanıza faydalı olur.Protez ya da ortodontik aparey kullanıyorsanız bunların temizliğini düzenli olarak yapmalısınız.

Sakız çiğnemek ağız kokusunun giderilmesine yardım eder fakat sakız şekersiz olmalıdır.Şekerli sakız veya nane şekerinin ise faydası yoktur.Tam tersine zararı vardır.Tarçınlı ve xylitollü sakızlar faydalıdır.

Maydonozda bulunan klorofil de faydalıdır. Maydonoz tüketmiyorsanız eczanelerde satılan maydonoz  tabletlerinden de alabilirsiniz.

Ağız spreylerinin genellikle çok uzun süreli bir etkisi yoktur. Eğer bunları sürekli kullanmak ihtiyacındaysanız doktorunuzu ziyaret etmelisiniz.

Ağız kokusunu azaltmanın bir yolu da sigara ve alkolü azaltmaktır.

Eğer bütün bu önlemlere rağmen hala ağzınız kokuyorsa o zaman ağız dışında bir sorun var demektir. Bir doktora görününüz.